Tien jaar dialyseren!

Tien jaar dialyseren!

Dhr. Paul Monsels is 70 jaar oud en dialyseert reeds 10 jaar. Dit is toch wel een mijlpaal in dialyseland in Suriname.

Na afronding van zijn AMS studie is de heer met een beurs naar Nederland gegaan. Daar heeft hij aan de Politie Academie gestudeerd. Hij moest in Rotterdam gaan werken als inspekteur.

In 1970 kwam hij terug naar Suriname en is hij gestart als inspekteur van de 2e klasse. Hij is politie ambtenaar geweest van 1965 tot 2005. Hier heeft hij de vader van mevr. Reshmi leren

kennen, de heer R. Jethu, die ook inspecteur van politie was.

Dhr. is op 16 augustus 2005 gestart met dialyseren, hij was voor 1½ maand in het ziekenhuis opgenomen voordat men kon vaststellen wat er met hem aan de hand was.

Er werd hem niet precies verteld wat er met hem zou gebeuren, hij werd op een dag naar het NNC gebracht waar hij een Jugularis catheter kreeg. Toen hij hoorde dat hij moest dialyseren dacht hij aan minder vrije tijd, minder ontspanning. Hij vernam dat mensen met deze ziekte niet lang leven. Hierdoor is hij helemaal niet bevreesd om dood te gaan. In de tien jaar dat hij dialyseert zorgt hij er wel voor dat hij zijn medicatie op tijd inneemt.

Meneer Monsels heeft een goed gevoel als hij naar Surrenal Dialyse moet komen voor HD, er is een goede sfeer in de kliniek en het verplegend personeel is prima.

Aan de andere dialyse patienten zegt hij:

Let op uw medicatie, neem ze optijd in.
Doe aan lichaamsbeweging, al is het maar een beetje.
Eet niet te veel, let op uw voeding.

Zijn laatste wens is weer te reizen, hij wilt nog eens naar Nederland gaan, maar zijn situatie laat het niet toe.

Door: Stacy Mertowidjojo

Leave a Reply